Matkraft

matkraft

Matkraft är ett av våra paraplyprojekt inom vilket möjlighet finns att söka stöd för att genomföra ett delprojekt. Målet med Matkraft är att skapa nya jobb, nya företag men även öka förutsättningarna för boende att köpa lokalt producerad mat.

Vad kan man söka för?

Den lokala maten får en allt större roll och fler människor får upp ögonen för vikten av att öka självförsörjandegraden och att satsa på livsmedel utan långa transporter och med ett minimum av antibiotikaanvändning.

Det går exempelvis att söka stöd för att ta fram nya eller utveckla befintliga produkter, kompetensutveckling eller annat som anses leda till utveckling av den lokala matproduktionen.

Vem kan söka?

Sökande kan vara personer, föreningar, företag och företag i samverkan med verksamhet i Sjuhärad.

NÄR KAN MAN SÖKA?

Tyvärr är pengarna i detta paraplyprojekt slut och det är därför inte längre möjligt att söka. 

 

Sökbart maxbelopp: 50 000 kronor
Stödnivå: max 70 % av kostnaderna
Medfinansiering: sökande måste medfinansiera projektet motsvarande minst 30% av kostnaderna.

Projektägare
Leader Sjuhärad

Genomförda delprojekt

Foto: Jennys små söta

Jennys små söta

För att kunna starta pralinförsäljning renoverades, inom ramen för denna delaktivitet, en lokal med miljöklassad köksutrustning. Sökanden gick också två kurser i pralintillverkning och nu tillverkas godsaker på äkta råvaror i en helt glutenfri miljö.

Kontakt Jennys små söta
Instagram
Facebook

Hobergs surdegsbageri

Under projekttiden renoverade och startade sökanden upp Hobergs surdegsbageri, ett litet hantverksbageri i Vårgårda. Inom ramen för projektet genomgick sökanden även fortbildning i form av två fördjupningskurser i surdegsbageri och hantverksbageri. I bageriet bakas nu alla bröd på surdeg och kulturspannmål. Kulturspannmål är äldre spannmålssorter som har mer smak och högre näringsinnehåll. Bra bröd helt enkelt!

Kontakt Hobergs surdegsbageri
Webbsida
Facebook
Instagram

Foto: Hobergs surdegsbageri

Utveckling av gårdsbageri

Mormor Bättys Kringlor sökte och genomförde denna delaktivitet för att utöka verksamheten med hjälp av en ny ugn. Tidigare bakades allt i två hushållsugnar, men nu köptes en begagnad stenugn in och projektet resulterade i högre effektivitet. Därutöver har verksamhetens ägare märkt av ett ökat intresse för bageriet, folk är nyfikna och det pratas om både ugnen och det bröd som bakas i den ute på byn.

Kontakt Mormor Bättys Kringlor
Webbsida
Facebook
Instagram

Surdegsutbildning

Även denna delaktivitet söktes och genomfördes av Mormor Bättys Kringlor. Inom ramen för projektet genomgick ägaren till bageriet en utbildning i surdegsbakning. Till följd av satsningen har verksamheten breddats, större volymer bakas och även sötebröd kan ha surdeg som grund.

Kontakt Mormor Bättys Kringlor
Webbsida
Facebook
Instagram

Borgestens Karamell & konfekt

Inom detta delprojekt byggdes en 100 år gammal lada om till en kök för tillverkning av choklad, från böna till kaka – helt från grunden. Så långt det bara är möjligt är rättvisa och ekologiska råvaror en självklarhet i tillverkningen. Projektägaren gick också kurser med fokus på praliner och tryffel och när projektet slutrapporterades var det självklart att verksamheten skulle fortsätta bedrivas.

Kontakt Borgestens Karamell & Konfekt
Webbsida

Vänga Kvarncafé & BAgeri

Projektägarna hade innan projektstart tagit över Vänga kvarncafé, beläget i samma byggnad som Vänga Kvarn som maler ekologiskt mjöl. I detta projekt byggdes ett bageri i anslutning till caféet som nu förser caféverksamheten, Vängabor och besökare med väldoftande och nybakade surdegsbröd och fikabröd.

Bageriet har blivit mycket populärt och redan vid projektets slut fanns planer på att bygga ut ytterligare och att anställa en bagare.

Kontakt Vänga Kvarcafé och Bageri
Webbsida
Facebook
Instagram

Foto: Vänga Kvarncafé & Bageri
Foto: Uddebo musteri

Must we have

Inom ramen för detta delprojekt bildades en förening, Uddebo Musteri, för att pressa äpplen och annan frukt för framställning och försäljning av must. Frukt som används kommer från trakten och i samband med att projektet slutredovisades hade dialog inletts med lokala restauranger som visat intresse av att erbjuda musten på menyn.

Delprojektet i media
Borås tidning 9 oktober 2019 (endast för prenumeranter)

Kontakt Uddebo musteri
Instagram
Facebook

Byggnation av livsmedelsgodkänd lokal

Ågårdens biprodukter sökte och beviljades stöd för att bygga en lokal som är lämplig och godkänd för livsmedelsproduktion. Detta för att kunna vidareutveckla företagets verksamhet och kunna ta fram nya produkter, direkt från bikupan. När projektet avslutades stod byggnaden klar och verksamheten erbjöd honung smaksatt med bland annat citron, mint, blåbär och hallon. Därutöver var den egentillverkade honungssenapen en klar favorit.

Kontakt Ågårdens biprodukter
Facebook
Webbsida

Foto: Ågårdens biprodukter
Foto: Lillegårdens Fårfarm

Lillegård fårfarm – uppstart av grönsaksodling

Ägaren av Lillegård Fårfarm beslöt att ta steget att utveckla gården och satsa på att bedriva en effektiv grönsaksodling med försäljning. Projektet innefattade många delar, bland annat att bygga upp viltskydd, förbereda odlingsbäddar samt att införskaffa en odlingstunnel och verktyg. När projektet avslutades var verksamheten i full gång, och projektägaren kände att målet att det mesta i grönsaksväg ska finnas till försäljning under säsong var inom räckhåll.

Kontakt Lillegårdens Fårfarm
Webbsida
Facebook

Fårföreningen i uddebo

I detta delprojekt skapades ett samarbete mellan flera lokala parter i Uddebo där verksamhets- och platsutveckling stod i fokus. Gemensam nämnare är Väveriet, en före detta textilfabrik, som nu inrymmer ett flertal verksamheter. I projektet startade de upp en småskalig fårhållning som snabbt blev en attraktion på orten.

Kontakt Väveriet i Uddebo
Webbsida
Facebook

Foto: Liv Sonntag

Mustframställning

Inom ramen för detta delprojekt undersöktes förutsättningar för att efter projektets slut starta workshops i mustframställning för de som vill lära sig att förädla sina äpplen till äpplemust. Studiebesök genomfördes på ett musteri och kontakter togs med en lokal äppelodlare och närliggande jordbrukare. Slutsatser från projektet visar att intresset för mustframställning är stort och att det är värt att ta planerna på workshops vidare.

Kontakt
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Näsets grönsaker

Inom ramen för detta delprojekt förbereddes cirka 1000 kvadratmeter odlingsyta för att kunna ta steget från självhushållning till en inkomstgivande sysselsättning. När projektet avslutades hade odlingsbäddar förberetts, växthus byggts och bikupor monterats. Projektet har mötts av positiv respons på den kommande försäljningen och i samband med att projektet avslutades planerades för försäljning av grönsakskassar.

Kontakt
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Foto: Knalten Ekologiska Grönsaker

Att förlänga säsongen

Knalten Ekologiska Grönsaker sökte och beviljades medel för att inom detta delprojekt skapa förutsättningar för att förlänga odlingssäsongen och utöka verksamheten med en ny produkt – Sallatsmix. 12 bäddar byggdes för den nya sallatssorten och när projektet avslutades såg verksamheten fram emot en större bredd i utbudet och längre säsong som kan föranleda ökad försäljning.

Kontakt Knalten Ekologiska Grönsaker
Webbsida
Facebook
Instagram