Ta steget

Stängt för nya ansökningar
Ta steget var populärt, det är många som beviljats stöd. Det finns inte längre några pengar kvar att fördela och nya ansökningar kan därför inte tas emot. 

Ta steget

Har du en bra idé men ännu inte vågat kasta dig ut och förverkligat den? Då är Ta steget perfekt för dig! Ta steget är ett av våra paraplyprojekt inom vilket möjlighet finns att ansöka om finansiering för att genomföra ett delprojekt.

VAD KAN MAN SÖKA FÖR?

Det är möjligt att söka stöd för satsningar som leder till att nya företag startas eller att befintliga företag växlar upp sin verksamhet och genererar ökad sysselsättning. Det kan exempelvis handla om kostnader för att ta fram nya eller utveckla befintliga produkter/tjänster, kompetensutveckling eller samarbeten mellan flera företag.

Vem kan söka?

Ansökan är öppen för företag men även privatpersoner och föreningar kan söka i syfte att starta en ny eller utveckla en befintlig verksamhet.

När kan man söka?

Ansökningar tas emot löpande så länge det finns pengar kvar i paraplyprojektet. Kontakta alltid oss på utvecklingskontoret innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.

Sökbart maxbelopp: 50 000 kr
Stödnivå: max 50% av kostnaderna
Medfinansiering: sökande måste medfinansiera projektet motsvarande minst 50% av kostnaderna

Projektägare
Leader Sjuhärad

Pågående delprojekt

Skogsbohem

I en timmerstuga i skogen utanför Bollebygd finns Emmelie Annie – Coaching & Yoga. I detta delprojekt kommer verksamheten att breddas med ett minihus på hjul för övernattning, en uteplats och ett skogsspa med meditiationspats. Förhoppningen är att dessa nya delar i verksamheten ska möta ett behov hos människor som lever ett liv i högt tempo och behöver tid och plats för återhämtning. Ambitionen är att satsningen ska genomföras med så mycket återbrukat material som möjligt – för både miljön och jordens skull.

Kontakt Emmelie Annie – Coaching & Yoga
Facebook
Webbsida

Igångsättande av storskogens källa

I Töllsjö finns en unik mineralvattenkälla, Storskogens källa, som är den enda certifierade mineralvattenkällan i Västra Götaland. Källan har legat outnyttjad i flertalet år och verksamheten har varit nerlagd, men de nya ägarna Anna och Magnus på Althage Collén AB har nu storslagna planer. Målsättningen med detta delprojekt är att få lokalen och utrustningen godkänd för livsmedelsproduktion, samt att skapa en webbsida, som de första stegen i att bygga upp ett företag som producerar mineralvatten.

Kontakt Althage Collén AB
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Genomförda delprojekt

Säsongsförlängning på grönsaksodlingen

Björkekullens Ägg & Grönt startade som småskalig grönsaksodling 2020. Verksamhetens framtid är ljus men växtzonen begränsar då odling enbart är möjlig mellan maj och oktober. I detta delprojekt har verksamheten därför satsat på att förlänga säsongen genom att utöka odlingen i växthus. På så vis beräknas skörden av tidiga grödor kunna fördubblas och mängden sena sådder för vinterskörd öka markant – något som också leder till ökad sysselsättning i företaget.

Kontakt Björkekullens Ägg & Grönt
Facebook
Instagram
Webbsida

Thereses fönsterhantverk

Det finns ett stort kulturhistoriskt värde i att bevara gamla fönster, inte minst kunskapen om hantverket. Därtill såg Therese hållbarhetsaspekten och det stora behovet av fönsterhantverkare som en bra grund att stå på när hon funderade över sin framtida yrkesbana. I delprojektet ingick en yrkesutbildning i fönsterrenovering och grundläggande utrustning för att renovera fönster, samt marknadsföringsmöjligheter.

Kontakt Thereses fönsterhantverk
Webbsida
Instagram

Foto: Thereses fönsterhantverk
Foto: Furulund's Gård

Furulund’s Gård LSS

I detta delprojekt har utbildningen Grön Arena genomförts som ett steg mot att bli en godkänd Grön Arenagård och därmed kunna erbjuda grön omsorg. Planen är att en ny verksamhet ska startas upp framöver som en del av lantbruket på Furulund’s Gård.

Kontakt Furulund’s Gård
Facebook
Webbsida

Daily Rescue

Survival Cover är ett heltäckande skydd som, i samband med olyckor, katastrofer och kriser, kan skydda en skadad person från både nedkylning, väta och vind. Produkten består av många inbyggda tekniska detaljer såsom bärsystem, innertäcke, huva och en värmande ryggplatta. Produkten kan göra stor skillnad för både patienter och räddningspersonal, men behövde vidareutvecklas för att nå marknaden. I detta delprojekt genomfördes förbättringar och i samband med att delprojektet slutredovisades siktade man på en lansering i början av 2023.

Kontakt Daily Rescue Equipment i Vårgårda AB
Webbsida
Instagram

Trädtält Holsjunga camping & café

Holsljunga camping är en lugn, fridfull, liten och familjär naturcamping som ligger vid den underbara sandstranden intill Holsjön i Svenljunga kommun. Idag inrymmer campingen 40 campingplatser, tre tältplatser och tre stugor. För att erbjuda ytterligare övernattningsmöjligheter har nu tre trädtält, samt sovsäckar och liggunderlag köpts in i projektet. Tälten svävar ovan mark och erbjuder en unik upplevelse som kan locka många besökare, inte minst vandrare som rör sig med lätt packning utmed intilliggande vandringsleder.

Kontakt Holsjunga camping & café
Facebook
Webbsida

Fysikalisk Vaskulär terapi

Inom ramen för detta delprojekt satsade Anima Friskvård på att utöka verksamheten med en ny tjänst, fysikalisk vaskulär terapi. Det är en behandlingsform som ökar genomströmningen i kroppens kapillärer vilket genererar snabbare läkning av skador och reducerar smärta. Förutom att erbjuda behandlingen som tjänst är Anima Friskvård även återförsäljare av madrasstypen som används vid behandlingarna.

Kontakt Anima Friskvård
Webbsida

Foto: Anima Friskvård

Art therapy for all

Konstterapi används som verktyg för personlig utveckling och kan hjälpa individer att skapa mening och uppnå en ökad känsla av välbefinnande. I detta delprojekt har Konstgaraget beviljats stöd för att utveckla en ny tjänst, baserad på just konstterapi. Målgrupp för satsningen är personer som är sjukskrivna och/eller lider av depression, utbrändhet, ångest och stress. Förhoppningen är att dessa personer, efter genomgånget program baserat på konstterapi, ska kunna närma sig en återgång till arbete eller studier.

Kontakt Konstgaraget
Facebook
Webbsida

Glampingtält Kalvs skolhus

För att locka fler besökare till byn har Kalvs Skolhus AB, inom ramen för detta delprojekt, utökat sin verksamhet med glamping. Glamping, en lyxigare form av camping med bekvämt inredda tält, är en relativt ny företeelse som fått stor genomslagskraft och Kalvs Skolhus ser att det blir ett bra komplement till det vandrarhem och ställplatser som man erbjudit sedan tidigare.

Delprojektet i media
Borås Tidning 16 februari 2022 (Endast för prenumeranter)

Kontakt Kalvs Skolhus AB
Facebook
Webbsida
Instagram

Johannas garnkammare

Våren 2021 beviljades Johanna Brandt leadermedel för att inom ramen för ett delprojekt öppna en garn- och inredningsbutik i Vårgårda. Hon hade tidigare färgat garner för hand och tog i detta projekt steget att utöka sin hobby till en verksamhet. Under projekttiden höll hon även stickcaféer och träffar där hon delade med sig av såväl tips som kunskap om olika garnkvalitéer och dess förmågor.

Delprojektet i media
Alingsås Tidning 13 maj 2021 (Endast för prenumeranter)

Kontakt Johannas Garnkammare
Facebook
Webbsida

Från träd till bord

Företaget Fiffigt HB beviljades stöd för att i detta delprojekt utveckla verksamheten med en ny produkt – egentillverkade bord och bänkskivor. Dessa produceras genom att såga stockar till plank som sedan torkas, bearbetas och lackas med epoxy. Till borden svetsas även personliga ben. För att framgångsrikt kunna bedriva denna framställning genomgick delägare i Fiffigt HB också ett antal kurser och utbildningar, även dessa utgör del i projektet.

Kontakt Fiffigt HB
Webbsida

Foto: Fiffigt HB
Foto: Handglass Masters & Media

Brännglas Media/Handglass Masters & Media

Inom ramen för detta delprojekt skulle en verksamhet för produktion och post-produktion startas upp i Uddebo. Att driva ett projekt under en pandemi är dock oförutsägbart och mycket tog längre tid än tänkt. I samband med slutredovisning hade, trots detta, nödvändiga steg tagits för att en uppstart av verksamheten ska kunna ske. Företaget kommer att erbjuda inspelning, redigering, mix och färgkorrigering, samt förberedelser inför utgivning via analoga och digitala media. Tänkt målgrupp är både etablerade mediaproducenter och musiker men även en betydligt större online-marknad som utgörs av hobbyister vars passion och drömmar motiverar dem att investera i sitt slutresultat.

Kontakt Brännglas media
Webbsida

Pontus startar eget

Pontus Berggren sökte och beviljades stöd för att genomföra ett delprojekt med målet att starta en egen verksamhet inom kylteknik. I delprojektet ingick att genomgå en utbildning till kyltekniker och inköp av den viktigaste utrustningen för att kunna hantera och arbeta med köldmedia på ett säkert och hållbart sätt. Redan när projektet var i startgroparna hade Pontus etablerat kontakt med företag i Sjuhäradsområdet som vill köpa hans tjänster.

Kontakt
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Foto: Sibbarps gårdsbageri

Sibbarps Gårdsbageri

Inom detta delprojekt beviljades två entusiastiska hemmabagare stöd för att förbereda inför att starta ett bageri på Sibbarps gård. Delprojektet innefattade både praktiska och administrativa förberedelser. Praktiska i form av lokalanpassning för att skapa en fungerande arbetsmiljö för tillverkning av framtida bageriprodukter, och administrativa i form av bolagsregistrering samt upprättande av kund- och kassaregister.

Konceptet grundades i lokal förankring och i delprojektet ingick att nätverka och bygga relationer med lokala leverantörer av både mejeriprodukter, mjöl, honung och ägg. Råvaror som är nödvändiga för bageriets verksamhet.

Delprojektet i media
Borås Tidning 7 maj 2021 (Endast för prenumeranter)
STT 23 juni 2021

Kontakt Sibbarps gårdsbageri
Webbsida
Instagram
Facebook

TERESA WINWIN KONSULT

I detta delprojekt startades WinWin Konsult, ett företag där Tersea Benkarcik erbjuder föreläsningar, rådgivning, motiverande samtal och konflikthantering. Företagets verksamhet har barnens bästa i fokus och inom ramen för projektet har ett antal videoklipp spelats in. I klippen delar Teresa med sig av positiv och beprövad kunskap för ungdomar. Framförallt om hur man kan hitta rätt och lyckas i skolan.

Företaget riktar sina tjänster till familjer, föräldrar och skola.

Kontakt WinWin Konsult
Webbsida
Facebook

Foto: WinWin Konsult
Foto: Cirkulär.Shop

Cirkulär

Vill du förlänga livet på saker som redan finns istället för att köpa nytt? Lena Renman, Ing-Marie Andén och Jan Cauchy har ett brinnande intresse för secondhandinredning. Tillsammans sökte och beviljades de leadermedel för att genomföra delprojektet Cirkulär, ett projekt inom vilket de utvecklade en webbshop med attraktiva secondhandprodukter.

Delprojektet i media
P4 Sjuhärad 20 april 2021

Kontakt Cirkulär
Webbsida
Instagram
Facebook

Secondhandbutik med barnprodukter

Har du hört talas om Krumelur Secondhand i Bollebygd, butiken som säljer barnkläder på kommission? Här får både kläder, babyprodukter och leksaker en chans att användas och älskas av nya barn. Madeleine Klar, som står bakom butiken, beviljades leaderstöd för att inom ramen för ett delprojekt i Ta steget komma igång med sin verksamhet.

Delprojektet i media
Borås tidning 4 maj 2021 (endast för prenumeranter)

Kontakt Krumelur Secondhand
Webbsida
Facebook
Instagram

Foto: Krumelur Secondhand

Matförsäljning på torg och marknader

Inom ramen för detta delprojekt startades en verksamhet med fokus på våfflor upp. Receptet på de små våfflorna, fyllda med farinsocker, smör och florsocker, har sitt ursprung i norra Frankrike men till följd av detta delprojekt kommer de att kunna smakas på torg och marknader runt om i Sjuhärad.

Kontakt
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Kör på!

Stall Lussenburg importerar och säljer begagnade hästvagnar från Holland och Belgien. Det finns en stor efterfrågan i Sverige då det är brist på bra begagnade vagnar. Inom ramen för ett delprojekt i Ta steget genomfördes insatser för att öka företagets synlighet. Logotypen utvecklades och ett montertält köptes in för att möjliggöra försäljning och visning av vagnarna i samband med tävlingar och andra evenemang.

Kontakt Stall Lussenburg
Webbsida
Facebook

Foto: Stall Lussenburg

SC Byggservice Ulricehamn

Detta delprojekt ledde till uppstart av ett byggföretag. I projektet ingick bland annat att köpa in de verktyg som krävdes för att komma igång och att utveckla en webbsida för att synliggöra verksamheten. Därutöver togs också reklamartiklar och profilkläder fram. Företaget heter nu SECA Bygg och erbjuder tjänster inom byggbranschen såsom nybyggnation av villor, renoveringsarbeten och tillbyggnader.

Kontakt SECA Bygg
Webbsida

Ta steget för Grace K

Inom ramen för detta delprojekt utvecklades GRACE K, ett företag som producerar och levererar hållbara och etiskt tillverkade plagg inspirerade av kulturer runt om i världen. Visionen är att skapa en mer hållbar modeindustri där människan och miljön står i centrum. I projektet utvecklades konceptet, produktprototyper togs fram och hållbara fraktalternativ undersöktes. Målsättning efter projektets slut är att lansera en webbshop som kommer att utgöra företagets huvudsakliga försäljningskanal.

Kontakt
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Foto: Gårdsarenan

Gårdsarenan – Uppstart

I detta delprojekt färdigställdes ett före detta militärförråd till en bokningsbar gårdsarena. Hallen städades ur och golv, belysning och dörrar fixades iordning. Efter att hinder införskaffats och en webbsida lanserats så hyrs hallen nu ut till framförallt föreningar som är aktiva inom hundsport, men även privatpersoner och företag.

Delprojektet i media
Borås tidning 11 juli 2020 (Endast för prenumeranter)

Kontakt Gårdsarenan
Webbsida
Facebook

Rivertable

Efter att länge ha drömt om att starta en egen firma tog Maria Gunnarsson steget och startade Wooddesign by Maria. I detta delprojekt använde hon trä och epoxy för att tillverka två bord (Rivertables) som prototyper. Hon tillverkade även smycken i epoxyplast och marknadsförde sig i sociala medier. Målsättningen är att nu efter projekttiden ta emot beställningar på bord och andra produkter som består av en blandning av trä och plast.

Kontakt Wooddesign by Maria
Facebook

Foto: Wooddesign by Maria

Holistisk hälsa med nya infallsvinklar

I detta delprojekt utvecklades One Nature Yoga, ett företag som i samverkan med andra aktörer i Sjuhärad skapar gemensamma event för möten mellan människor i syfte att bidra till holistisk hälsa. I projektet köptes yogatillbehör in för att event och yogapass skulle kunna genomföras på plats hos samarbetspartnern. Därutöver genomfördes föreläsningar och gemensamma satsningar, exempelvis “Keramik och yoga” – en demoklass tillsammans med föreningen Form och Bild i Hindås.

Kontakt One Nature Yoga
Webbsida
Facebook

Häst för dig

Fagerhults Häst sökte och beviljades genomföra ett delprojekt i syfte att erbjuda hästsamvaro, ridning och ridläger för unga som lever med psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa kan exempelvis vara psykosocial problematik, ångestproblematik, tvångssyndrom, depression och ätstörningar. Under projektets gång köptes en häst in och ett sovloft byggdes vilket skapar möjlighet för ungdomar att vila en stund eller sova över. Utöver detta genomgick ägare till Fagerhults häst utbildningen “Hästunderstödda insatser i terapi, lärande och socialt arbete”.

Kontakt Fagerhults Häst
Webbsida
Facebook

Foto: Fagerhults Häst
Foto: Vildmark Sjuhärad

Skogsmatlagning

Inom ramen för detta delprojekt sökte och beviljades Peter Wichers ledermedel för att ställa om sitt företag och erbjuda matlagningskurser i skogen över öppen eld. Under företagsnamnet Vildmark Sjuhärad erbjuds nu kurser och upplevelser som pågår under allt från några timmar till flera dygn med övernattning. Under delprojektet har ett komplett fältkök kunnat köpas in, en webbsida är lanserad och ett samarbete med OutdoorSupport har startat. Peter Wichers är positiv inför framtiden och räknar med att verksamheten kommer att utvecklas och växa framöver.

Kontakt Vildmark Sjuhärad
Facebook
Webbsida
Instagram

SanTess Hälsa och Ekonomi AB

Inom ramen för detta delprojekt startades ett nytt företag med fokus på att främja hälsa och förebygga ohälsa hos privatpersoner, företag och organisationer. Utbildning genomgicks och träningsredskap köptes in och nu erbjuder verksamheten löpcoachning, kostrådgivning, träningsgrupper och personlig träning.

Kontakt SanTess Hälsa och Ekonomi AB
Facebook

Foto: SanTess Hälsa och Ekonomi AB
Foto: Jimmy Alm, Dikta dig

Dikta dig

Inom ramen för detta delprojekt startade Jimmy Alm en verksamhet där han gör poesi av andras berättelser. Under projekttiden hann Jimmy med att intervjua hela 47 personer som sedan fick en dikt tillbaka. Han utvecklade även sin webbsida och inkluderade ett bokningssystem för att förenkla för sina kunder. Projektet ledde till flera beställningar av Jimmys tjänst som han nu arbetar vidare med.

Delprojektet i media
Borås tidning 24 februari 2020 (Endast för prenumeranter)
Ulricehamns tidning 24 februari 2020 (Endast för prenumeranter)

Kontakt Dikta dig
Webbsida
Facebook

Salong bliss

2020 slog sig två tjejer samman för att öppna en ny, gemensam, frisörsalong i Vårgårda – Salong Bliss. För att kunna arbeta effektivt och kunna erbjuda hårspa som tjänst behövde de köpa in en shamponeringsstol, något som rymdes inom detta delprojekt.

Kontakt Salong Bliss
Webbsida
Facebook

Foto: Beatrice Kristoffersen

Sommar i Sjuhärad

Semester på hemmaplan? Sjuhärad är fantastiskt och här finns många platser att upptäcka och besöka! Precis det tog Beatrice Kristoffersen vara på när hon insåg att allt fler kommer att resa lokalt till följd av corona. Hon ansökte om att få genomföra ett delprojekt i ett av våra paraplyprojekt och beviljades medel för skapa en guidebok. Boken säljs nu som E-bok och innehåller tips på sevärdheter, aktiviteter, caféer, butiker och badplatser.

Kontakt Grace on tour
Webbsida

Steget till hemsida och riktigt kassasystem

Borgestens Karamell & Konfekt klarade sig länge med swish och kontanter men när verksamheten växte efterfrågades allt fler möjlighet att betala med kort. Detta delprojekt möjliggjorde just det då ett nytt system för betalning installerades. Inom delprojektet tog verksamheten, som tidigare enbart använt Instagram, också steget att utveckla en hemsida. En hemsida som nu är ett viktigt verktyg för att nå ut med information och erbjudanden till kunder. Besök den gärna!

Kontakt Borgestens Karamell & Konfekt
Webbsida
Facebook
Instagram

Foto: Borgestens Karamell & Konfekt

Mahayog Kryia

I detta delprojekt togs Indien till Sverige genom andningsyoga. Mahayog kryia är en kraftfull andningsteknik som lindrar stress och ökar prestation och koncentrationsförmåga. Efter ett inledande fysiskt introduktionstillfälle erbjöds under 9 månader dagliga, digitala, sessioner där deltagarna fick möjlighet att utforska såväl filosofin och yogatekniken.

Kontakt POW Zoulution
Facebook

Glamping i vildmarken

Kvibackens gård sökte och beviljades möjlighet att genomföra ett delprojekt för att utöka sin verksamhet med ytterligare ett slags ekologiskt boendealternativ för sina gäster – Glamping. Under projekttiden köptes tält och kanoter in och en hemsida med bokningsfunktion lanserades. Nu finns möjlighet till övernattning för den som på ett bekvämt sätt vill komma nära naturen. Därutöver kan gästerna låna kanoterna och få en härlig lunchkorg med sig på färden.

Kontakt Kvibackens gård
Webbsida

Foto: Kvibackens gård

Utveckling av massage- och hudvårdsverksamhet

Inom ramen för detta delprojekt tog Helenas hudvård och massage steget att flytta sin verksamhet från en hyrd lokal i Vårgårda till en egen salong på den egna fastigheten. Den nya salongen byggdes inom projektet och hon kan nu erbjuda sina kunder behandlingar i en lugn miljö samtidigt som Helena själv har möjlighet att arbeta fler timmar per dag.

Kontakt Helenas hudvård och massage
Webbsida

Bageriet brödbiten

I detta delprojekt togs steget att omvandla en hobby till verksamhet. Sökande hade bakat en hel del de senaste åren och när en lanthandelslokal blev ledig gjordes slag i saken. Inom projektet planerades lokalen om för att passa ett bageri. Utrustning och inredning köptes in och nu finns möjlighet att köpa rykande färska bakverk, tillverkade med lokala och ekologiska råvaror. Bageriet blev en samlingspunkt och kunder kom från både Alingsås, Borås, Göteborg, Herrljunga, Vårgårda och Sollebrunn.

Kontakt Bageriet Brödbiten
Facebook

Foto: Bageri Brödbiten
Foto: Modern Mindfulness Sweden AB

Lansering av engelsk onlinekurs – PeaceBasics.com

I detta delprojekt internationaliserade Modern Mindfulness Sweden AB sin verksamhet och utvecklade en onlinekurs på engelska som ger stöd i stresshantering för individer runt om i hela världen. Kursen ger deltagarna möjlighet att ta del av evidensbaserade metoder för att minska stress och bidrar på så vis till ett mer hållbart samhälle. Leaderstödet användes till webbutveckling och marknadsföring genom Google Adwords och sociala medier.

Kontakt PeaceBasics
Webbsida
Webbsida för onlinekursen

Utveckling av destinationskoncept och effektiv mathantering

Under 2018 startades verksamheten Dahlbogården Event & Rum men för att kunna utveckla verksamheten och skapa fler arbetstillfällen insåg grundaren att flöden behövde effektiviseras och att ett helhetskoncept för inriktning och erbjudanden behövde konkretiseras. Detta blev också fokus i delprojektet “Utveckling av destinationskoncept och effektiv mathantering”. Projektet resulterade så småningom i nya marknadsföringsmöjligheter, ett nyskapat nätverk av kvinnliga företagare, flera nya arbetstillfällen och möjlighet att erbjuda fest- och konferensarrangemang.

Delprojektet i media
Alingsås tidning 3 juni 2021

Kontakt Dahlbogården Event & Rum
Webbsida
Facebook
Instagram

Maria Oscott, ägare till Dahlbogården Event & Rum

Motivator

Inom ramen för detta delprojekt skapades förutsättningar för ett företag att snabbare komma igång med sin verksamhet. Verksamheten erbjuder coachning på individ-, grupp- och ledningsnivå med hjälp av verktyget Motivationsanalys som mäter motivation, stress och stimulansnivå. Delprojektet resulterade i marknadsförings- och presentationsmaterial samt en säljstrategi för att kunna nå ut med verksamhetens erbjudanden.

Kontakt
Webbsida

Utveckling av Hede Gård

Sedan 2018 driver Hede Gård i Sätila ett café med eget bageri, en verksamhet som präglas av närodlat och närproducerat. Verksamheten växer i snabb takt och inom ramen för detta delprojekt gavs möjlighet att utveckla verksamheten genom att köpa in utomhusmöbler och naturligt avgränsa en yta för att kunna ta emot fler gäster utomhus.

Kontakt Hede Gård
Webbsida
Facebook

Foto: Hede Gård

Lilla Sträckås Grön hälsa

Detta delprojekt genomfördes med siktet inställt på att starta en verksamhet som erbjuder människor en möjlighet att återgå till arbete samt att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I projektet togs marknadsföringsmaterial och ett tjänstekoncept fram och gårdshuset iordningsställdes för att klienter skulle kunna tas emot på ett bra sätt. Ägaren till verksamheten fördjupade också sina kunskaper genom kompetensutveckling inom meditation, yoga och kroppens anatomi.

Delprojektet i media
Ulricehamns Tidning 15 juni 2019

Kontakt
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Aktivt styrelsearbete

Detta delprojekt drevs av Företagarna Ulricehamn och Företagarna Kind i syfte att öka kompetensen i egna företagsstyrelser och i Företagarnas lokalföreningar. På så vis förbättras det egna styrelsearbetet samtidigt som man ökar möjligheterna att framöver hjälpa andra företag att utvecklas.

Kontakt Företagarna Ulricehamn
Webbsida

Kontakt Företagarna Kind
Webbsida

Foto: Stilla balans & harmoni

Stilla balans & Harmoni

Detta delprojekt ledde till uppstarten av Stilla balans & Harmoni, ett företag som bland annat erbjuder yogaklasser och massage. Under projekttiden köptes yogautrustning och tillbehör in, liksom en massagebänk för att på ett ergonomiskt sätt kunna behandla klienter. När delprojektet slutredovisades fanns, trots Coronapandemin, redan planer på att erbjuda nya tjänster och klasser.

Kontakt
Webbsida
Facebook

Dm skogstjänst

Det här delprojektet gav den sökande möjlighet att efter 21 år byta bana och starta en egen verksamhet inom skogsbranschen. Inom projektet rymdes inköp av de maskiner och skyddskläder som krävdes för att tjänster inom skogsvård skulle kunna erbjudas. Med skogsvård kan man förenklat säga , alla typer av insatser för att få en så växtkraftig skog som möjligt, det vill säga plantering, betesskydd och olika typer av röjning.

Kontakt
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Utökning av boxplatser i stall

För att kunna vidareutveckla Katarinas Stall och Stuguthyrning och öka uthyrningen av stallplatser kräves en ombyggnation och fler boxar. Detta utgjorde därför fokus i detta delprojekt och totalt 5 fullgoda hästboxar stod klara i samband med slutredovisningen.

Kontakt Katarinas Stall och Stuguthyrning
Webbsida

Belysning Lillputtland

För att LillPuttland i Herrljunga ska kunna utöka sina öppettider och ta emot besökare även under de mörkare delarna av året behövde anläggningen belysas. Verksamheten sökte och beviljades genomföra ett delprojekt inom ramen för “Ta steget” och innan detta slutredovisades var ljuskällor både inköpta och installerade.

Kontakt LillPuttland
Webbsida

Foto: LillPuttland

Koldioxidkompensering för små och medelstora företag

Inom ramen för detta delprojekt bytte ett tidigare klädföretag inriktning för att verka för minskade koldioxidutsläpp bland små och medelstora företag under namnet Co2 Compensate Sweden AB. En webbsida med beräkningsverktyg lanserades och marknadsföringsmaterial togs fram. Coronapandemin satte lite käppar i hjulen men när delprojektet slutredovisades kunde ändå konstateras att kundkontakter etablerats och att webbsidan genom sökordsoptimering börjat generera leads.

Kontakt Co2 Compensate Sweden AB
Webbsida
Instagram
LinkedIn

IT-utveckling

För att möta sina kunders behov genomförde Erikson Cottage detta delprojekt och lanserade en webbsida där bageri och mat har stor tyngd, allt med grund i lokala perspektiv och närproducerade råvaror. Webbsidan översattes även till tyska och engelska. Inom projektet införskaffade verksamheten även en projektor, filmduk och ljudsystem för att med bättre förutsättningar kunna stå värd för konferenser.

Kontakt Erikson Cottage
Webbsida
Facebook
Instagram

Foto:; Erikson Cottage

Studerande till arbetslivet

I detta delprojekt sökte och beviljades Turn Consulting medel för att ta fram en automatisk urvalsprocess som matchar studerande och företag inför en rekrytering. En urvalsprocess som inte tar hänsyn till hudfärg, ålder, namn eller bakgrund. Delprojektet genomfördes, plattformen lanserades och redan då såg framtiden ljus ut. Lite kuriosa är att företagets grundare 2021 utsågs till vinnare av WISE Top 20 under 20, en tävling där Europas och Australiens 20 bästa entreprenörer under 20 år uppmärksammas.

Delprojektet i media
Borås Tidning 1 december 2020 (Endast för prenumeranter)
Borås Tidning 17 september 2021 (Endast för prenumeranter)

Kontakt Turn Consulting
Webbsida
Facebook
Instagram
LinkedIn

Utveckling av häst och ryttare

Detta delprojekt söktes och genomfördes i syfte att utveckla en verksamhet för ridning och träning av hästar. Under delprojektets gång anlades en paddock vilket resulterade i en möjlighet att ridelever kunde tas emot på hemmaplan. Redan i samband med slutredovisningen fanns planer på att utveckla verksamheten ytterligare genom ett samarbete med logi- och cateringföretag på orten.

Kontakt Emelie Romland Islandshästar
Webbsida
Facebook

Foto: Emelie Romland Islandshästar
Foto: Erikson Cottage AB

Eldrimner

En utbildning på Elrimner för att få nödvändiga och grundläggande kunskaper för att utveckla verksamheten i det nystartade företaget Erikson Cottage AB – det är vad detta delprojekt innehöll. Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk som förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige, i starten såväl som i utvecklingen av företaget. I detta delprojekt valdes en utbildning med inriktning mot bageri. Förutom ett stort kunskapstillskott ledde delprojektet även till att en egenkontrollplan och riskanalys för bageri och kök togs fram.

Kontakt Erikson Cottage
Webbsida
Facebook
Instagram

Healingstugan

Eva Habacke identifierade ett ökat intresse för andlighet och att allt fler har behov av att finna ro och sinnesfrid. Hon ansökte därför om medel inom ramen för Ta steget för att starta en ny verksamhet inom healing och massage i Hyssna. En mindre stuga rustades upp, en utbildning till healing- och avspänningsmassör genomgicks och behandlingsredskap köptes in. I samband med slutrapporteringen var alla förberedelser klara och verksamheten kunde dras igång.

Kontakt Fiffiga Eva
Webbsida
Facebook

Foto: Fiffigt HB
Foto: Team Madde's Friskvård och Hälsa

För dig och mig

Ett minispa med med duobehandlingar – det var planen i detta delprojekt som genomfördes på Friskvårdsanläggningen Team Maddes i Vårgårda. Den befintliga verksamheten utökades genom att en lokal i källaren inreddes med belysning och möblemang för att vara passande för massagebehandlingar. Inom ramen för projektet marknadsfördes även det nya utbudet och duokonceptet.

Kontakt Team Madde’s Friskvård och Hälsa
Facebook

Skönhet för ansikte och ben

För att spara på kroppen och dessutom kunna erbjuda behandlingar mellan bokade massagetider sökte och beviljades Madde’s Friskvård och Hälsa leadermedel inom ramen för Ta steget. I projektet rymdes att genomgå en utbildning inom vaxning och inköp av vaxkit och de tillbehör som krävs för att kunna utföra behandlingarna. Delprojektet ledde till såväl ökad kompetens i företaget som nya tjänster på orten.

Kontakt Team Madde’s Friskvård och Hälsa
Facebook

Laserskärare

I detta delprojekt installerade MBC RC Models välbehövliga ventilationsrör som var nödvändiga för att de skulle kunna skära ut sina ut byggsatser för modellflygplan med CNC-skärare. Satsningen ledde till att verksamheten effektiviserades och att de nu kan ta emot fler kundspecifika önskemål och uppdrag. Dessutom kan råvarumaterialet tas tillvara på ett bättre sätt och verksamheten ser att mängden spillmaterial är mindre.

Kontakt MBS RC Models
Webbsida

Hobergs surdegsbageri

Inom ramen för detta delprojekt har Hobergs surdegsbageri renoverats och startats upp. I projektet rymdes installation av kassasystem, satsning på marknadsföring och renovering av den gamla vedeldade bakugnen som redan fanns på plats. Förutom uppstarten av verksamheten bidrog projektet även till nya nätverk och nya produkter på marknaden för områdets kunder.

Kontakt Hobergs surdegsbageri
Webbsida
Facebook
Instagram

Foto: Hobergs surdegsbageri

Paris Godis

En trivsam, tobak- och alkoholfri, plats för socialt umgänge där fika och olika spelmöjligheter erbjuds – exempelvis biljard, fussball, flipperspel, TV-spel. Det stod i fokus i detta delprojekt som också beviljades medel för genomförande. Projektet skapade därutöver möjlighet för den sökande verksamheten, Paris Godis, som varit igång under ett antal månader att få en närmare kontakt med sina kunder.

Kontakt
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Utveckling av företag

Detta delprojekt ledde till såväl effektivisering av den sökande verksamheten som en förbättrad ergonomisk arbetsmiljö. Delprojektet innebar inköp av en elektrisk massagebänk, med vilken KMT Massage kunde ta emot fler kunder än tidigare och samtidigt arbeta på ett mer skonsamt sätt. Tillgängligheten ökade också eftersom den nya bänken möjliggör för rörelsehindrade att ta sig upp.

Kontakt KMT Massage
Webbsida

Foto: Arnfjorden Wadström AB

Rädda och utveckla företag i generationsskiften

I detta delprojekt tog Arnfjorden Wadström AB de första stegen mot att nå målsättningen om att bli det självklara konsultföretaget när SME-företag står inför ett generationsskifte. Verksamheten tillhandahåller kompetens och stöd genom hela processen. I projektet ingick styrelse- och ordförandeutbildning samt satsning på försäljning och paketering av verksamhetens tjänster. I samband med slutrapportering kunde konstateras att stora nätverk redan skapats och att flera föreläsningar om generationsskiften genomförts.

Delprojektet i media
Borås Tidning 10 januari 2019 (Endast för prenumeranter)
Finnveden 12 december 2018 (pdfire.se)
Skaraborgs Allehanda 6 december 2018

Kontakt Arnfjorden Wadström AB
Webbsida
LinkedIn
Facebook

Stallyckans konsult- och föreläsningstjänst

Stallyckan i Mark är den lilla hästgården som gör djur och natur tillgängligt för alla. Gården är tillgänglighetsanpassad och bedriver bland annat daglig verksamhet för personer som tillhör LSS. I detta delprojekt låg fokus på att nå ut med verksamhetens metod och det inarbetade konceptet. I projektet ingick deltagande på Leva och Fungera-mässan i Göteborg 2019 samt mässmaterial såsom rollups, visitkort, profilkläder och flyers. Delprojektet och medverkan i mässan gav fler insikter och effekter, bland annat kring vilka delar av verksamheten som man bör satsa på framöver och värdet av att arbeta strategiskt med marknadsföring.

Kontakt Stallyckan i Mark
Webbsida
Facebook

Foto: Stallyckan i Mark

Torsereds Gårdsslakteri

Torsereds Gård är en ekologisk och naturbetescertifierad verksamhet med nötdjur, hästar och kaniner. De strävar efter att tillhandahålla bra  och lokalproducerad mat med minsta möjliga klimatpåverkan. Detta delprojekt genomfördes för att lösa problemet med långa transporter till slakteri för kanin. I syfte att minska klimatpåverkan ville man helt enkelt bygga ett eget. I projektet ingick själva byggnationen av slakteriet samt inköp av nödvändiga verktyg, tillbehör och frysbox. Projektet har bidragit till att Torsereds Gårdsslakteri nu återkommande kan erbjuda kaninkött på rekoringar runt om i Sjuhärad.

Kontakt
Är du nyfiken på att veta mer om projektet? Hör av dig till oss på utvecklingskontoret så kan vi förmedla kontakt.

Produktutveckling av svensk ull som idag slängs

I detta delprojekt tog Avelsås Ull & Inredning HB steget att utveckla verksamheten genom att ta tillvara på ull som tidigare slängts samt att tillverka eget garn av blandade ullsorter. Ullen samlas in från den egna gården samt från lokala bönder. Försäljning av garnet sker efter framställning på webbsida samt under mässor och kundevent. I projektet ingick kostnader för lönspinning och arbetstid för att sortera och rensa ullen. Projektet löpte på som planerat genom ett samarbete mellan fårägare och spinneri. Som ett resultat av projektet blev Avelsås Ull & Inredning också kontaktade av Hemslöjdskonsulenterna i Halland och Västra Götaland som efterfrågade utställningar och mässor. Även butiker hörde av sig och önskade bli återförsäljare av garnet.

Delprojektet i media
Borås Tidning 7 maj 2020 (Endast för prenumeranter)

Kontakt Avelsås ull & inredning
Webbsida
Facebook
Instagram

Foto: Avelsås Ull & Inredning
Foto: Room for balance

Room for Balance

Inom ramen för detta delprojekt startades en ny verksamhet i Vårgårda, en yogastudio som även erbjuder coachning för personer som vill utvecklas och bli mer medvetna om sig själva. I projektet ingick framtagning av en logotyp samt inköp av yogatillbehör såsom bolster block och bälten. Likaså kompetensutveckling inom meditation och Yoga Nidra. Projektet bidrog bland annat till en bredd i verksamheten och att fler inriktningar inom yogan kan erbjudas.

Kontakt Room for balance
Facebook

Ta fart med Probiobooster

Mondani är en verksamhet som tillverkar probiotiska produkter, bland annat under varumärket Probiobooster. Varumärket börjar bli känt i Borås med omnejd och i detta delprojekt har man satsat på konkurrenskraftighet och effektivitet för att nå en större marknad. Inom ramen för detta delprojekt har ett växthus byggts, odlingsbäddar anlagts och en rad olika buskar och plantor har planterats för att kunna odla råvaror till produktionen och därmed uppnå större marginal på försäljning och kontroll. Under projekttiden har även ett omtag om verksamhetens webbsida gjorts och sökande har deltagit i en försäljningsutbildning.

Kontakt 
Webbsida
Facebook

Foto: Probiobooster